Wodorotlenek potasu |
||
Wodorotlenek potasu (KOH)
- wodorotlenek, jedna z najsilniejszych zasad. W standardowych warunkach wodorotlenek potasu jest białym ciałem stałym o gęstości 2,04 g/cm3. Jako odczynnik chemiczny zazwyczaj produkowany jest w postaci łamliwych, krystalicznych, miękkich płatków lub granulek. Ma właściwości higroskopijne, mniejsze niż wodorotlenek sodu.Bardzo dobrze rozpuszcza się w wodzie, np. w temp. 0 °C 97 g na 100 cm3, a w 20 °C 110 g na 100 cm3 H2O. Proces rozpuszczania jest silnie egzotermiczny. Roztwór, zwany dawniej ługiem potasowym, ma odczyn silnie zasadowy. Temperatura topnienia KOH wynosi 360 °C, a temperatura wrzenia 1320 °C. Wodorotlenek potasu oraz jego roztwór wodny pochłania z powietrza dwutlenek węgla z wytworzeniem węglanu potasu, dlatego należy go przechowywać w szczelnych pojemnikach. Jest silnie żrący, powoduje poważne oparzenia. Po połknięciu powoduje oparzenia przełyku i żołądka, może spowodować jego perforację. LD50 (szczur, doustnie) wynosi 250 - 400 mg/kg. |
![]() |
|
Jak każdy alkaliczny wodorotlenek,
można go otrzymać na skalę laboratoryjną w reakcji potasu z wodą. W
większych ilościach otrzymuje się go poprzez elektrolizę roztworu chlorku
potasu za pomocą katody rtęciowej (proces analogiczny jak przy produkcji
wodorotlenku sodu). Dawniej otrzymywano go w formie zanieczyszczonej poprzez
rozpuszczenie w wodzie popiołu pozostającego po prażeniu roślin. Wodorotlenek potasu jest stosowany m. in. do wyrobu miękkich mydeł, w syntezach organicznych jako mocna zasada. |