Kwas Azotowy (V) |
||||
Kwas azotowy(V) (HNO3) jest jednym z kwasów
tlenowych.
|
||||
WłaściwościStężony kwas azotowy dymi - można zaobserwować wydzielanie brunatnego tlenku azotu(IV) - rozkłada się zgodnie z równaniem:
Gęstość stężonego kwasu azotowego wynosi 1,50 g/cm3, temperatura wrzenia 86°C. Jest mocnym kwasem - ulega całkowitej dysocjacji po dodaniu minimalnej ilości wody. Kwas azotowy (V) i jego sole są bardzo silnymi utleniaczami - dlatego gwałtownie reaguje nawet z metalami nie wypierającymi wodoru (np. miedź lub srebro). Utlenia także pewne niemetale:
Zaś niektóre, jak np. glin i żelazo ulegają pasywacji po zetknięciu z
tym kwasem.
Powstający w reakcji ze stężonym kwasem tlenek azotu(IV) jest silnie trującym gazem, o bardzo intensywnym, nieprzyjemnym zapachu i brunatnym zabarwieniu. W mieszaninie z kwasem solnym (w stosunku 1:3 kwas azotowy(V) do solnego) tworzy wodę królewską, rozpuszczającą prawie wszystkie metale.
|
||||
ZastosowanieZ kwasu azotowego(V) otrzymujemy ważne, łatwe rozpuszczalne sole azotany, estry (np. nitrogliceryna) a także związki nitrowe (np. trinitrotoluen). Wszystkie te związki są utleniaczami i mają tendencję do gwałtownego, mniej lub bardziej wybuchowego rozkładu. Kwas azotowy jest konieczny do reakcji ksantoproteinowej - czyli reakcji charakterystycznej białek. HNO3 jest wykorzystywany w przemyśle farmaceutycznym; służy także do oczyszczania powierzchni metali. W handlu najczęściej spotyka się 65% roztwór kwasu azotowego.
|
||||