![]() |
||||||||||||||||||||||
|
||||||||||||||||||||||
Roztwory właściwe nazywa się zwykle w skrócie roztworami. Tylko niektóre substancje łączą się ze sobą w każdym stosunku. Na ogół rozpuszczalność substancji w określonym rozpuszczalniku jest ograniczona. W danej temperaturze istnieje stan równowagi dynamicznej pomiędzy roztworem a nadmiarem substancji rozpuszczonej w jednostce czasu tyle samo molekuł przechodzi z kryształu do roztworu co wbudowuje się w sieć krystaliczną. Roztwór ten nazywamy roztworem nasyconym. Dla każdej temperatury istnieje inny stan równowagi pomiędzy stężeniem substancji w roztworze, a jej nadmiarem w postaci osadu. |
|
|||||||||||||||||||||
Rozpuszczalność to maksymalną liczbę gramów substancji, jaką w danych warunkach ciśnienia i temperatury można rozpuścić w 100 g rozpuszczalnika tworząc roztwór nasycony. |
![]() |
|||||||||||||||||||||
![]() |
Rozpuszczalność jest jedną z charakterystycznych właściwości substancji.
Zależy ona od takich czynników jak temperatura, ciśnienie i rodzaj
rozpuszczalnika. Rozpuszczalność większości substancji stałych w wodzie
rośnie wraz ze wzrostem temperatury, natomiast rozpuszczalność gazów w
wodzie maleje ze wzrostem temperatury i rośnie ze wzrostem ciśnienia.
|
|||||||||||||||||||||
Roztwory Znacznie częściej niż z mieszaninami niejednorodnymi mamy do czynienia z mieszaniną, której składniki są nierozróżnialne nawet przy dużym powiększeniu.. Każda jej próbka, niezależnie od tego skąd została pobrana ma ten sam skład i wykazuje te same makroskopowe właściwości fizyczne. Są to tzw. roztwory właściwe. Proces mieszania substancji prowadzący do otrzymania mieszaniny jednorodnej nazywa się rozpuszczaniem. Roztwory te, podobnie jak związki chemiczne, są jednorodne makroskopowo, ale w przeciwieństwie do związku, którego cząsteczki są identyczne, roztwór jest niejednolity molekularnie, tzn. zawiera co najmniej dwa rodzaje wymieszanych chaotycznie cząstek nie związanych żadnym trwałym wiązaniem. Przykładem roztworu właściwego jest powietrze, woda mineralna (o ile nie wydzielają się z niej pęcherzyki gazu), woda z cukrem. Roztwory, w których składniki
znajdują się w postaci drobin o wymiarach poniżej 1 nm nazywamy
roztworami właściwymi. |
Rodzaje roztworów: ROZTWÓR NASYCONY - który w danej temperaturze osiągnął
stężenie substancji rozpuszczonej równe jej rozpuszczalności. |